forms. architectsváš unikátny zážitok z architektúry

KOOPERATIVA PRIESTORY VEDENIA

Status: Realizácia 2021
Funkcia: Offices; priestory vedenia spoločnosti
Typ projektu: Rekonštrukcia interiéru 
Úžitková plocha: 1050 m²
Lokalita: Bratislava centrum

zobraziť všetky projekty o projekte

Autor návrhu & HIP: MSc. Nasťa Džavíková

Projektanti:  MSc. Nasťa Džavíková

                           Ing. Michal Krutý

                           Ing. Lucia Beláňová 

                           Ing. arch. Pavol Šuška

                           Ing. arch. Oskar Mészár

Foto: Bc. Robo Hubač


ZASADACIA MIESTNOSŤ 8. PODLAŽIE

Základným parametrom návrhu tejto naozaj veľkej zasadacej miestnosti o ploche bezmála 185 m2, na najvyššom poschodí budovy posiťovne, bolo navrhnutie miestnosti, ktorá bude plne flexibilná a poskytne rôzne možnosti funkčného usporiadania sedenia.

Architektonickým zámerom samotného návrhu bolo podčiarknutie veľkorysosti priestoru a dynamickej líne perspektívy. Dynamika predĺženej perspektívy je architektom prepísaná do líniového podhľadu, v ktorom sú rytmicky zakomponované pásové led svietidlá. Zaujímavosťou je riešenie ozvučenia prostredníctvom líniových reproduktorov v minimalistickom dizajne, ktoré sú integrované pozdĺžne v centrálnych častiach podhľadu. Pri riešení dispozície bolo dôležité zohľadniť požiadavku na maximálnu kapacitu miestnosti, a to vytvorenie miesta pre 68, s expanziou až pre 100 užívateľov. V základnom, klasickom usporiadaní, je miestnosť vybavená dvoma súbormi stolov, ktoré sú umiestnené navzájom paralelne v dvoch zónach miestnosti. Okrem klasického meetingového sedenia, je možné dispozíciu voľne meniť, a to napríklad na sedenie prednáškové, školiace alebo typ auditorium. Všetky zariaďovacie prvky ako stoly a stoličky, technologické vybavenie, kamery, wireless dobíjateľné mikrofóny, sú plne flexibilné a je možné s nimi v miestnosti voľne manipulovať.

Technologickým a zároveň dizajnovým detailom je zakomponovanie troch výsuvných projektorov, ktoré sa vysunú počas projekcie spolu s plátnami a po ukončení premietania automaticky zasunú a skryjú v lamelovom podhľade. Tým pádom nenarúšajú pomyselnú čistotu dizajnu línií. Centrálne ovládanie projekcie ovláda posun a natáčanie kamier, výsuv plátien a projektorov ako aj ozvučenie priestoru.

Podhľady sú riešené formou závesnej lamelovej konštrukcie z dyhy z exotického dreva anegre, ktorá bola použitá už v prvej etape rekonštrukcie a je v súlade s estetikou predošlých realizácií priestorov. Miestnosť je zariadená tón v tóne, v teplých, prírodných odtieňoch a metariáloch.

Zároveň bolo potrebné dosiahnuť zvýšený akustický komfort miestnosti využitím absorbérov hluku, nakoľko pred samotnou rekonštrukciou vznikalo v miestnosti pri pracovných stretnutiach a na poradách nepríjemné echo. Ak nerátame plochy sociálnych zariadení a technických miestností, táto zasadacia miestnosť zaberá takmer celé jedno podlažie. Tým, že je miestnosť tak veľká a má po oboch stranách okná po celej dĺžke priestoru, na elimináciu echa boli využité súvislé akustické obklady na protiľahlých stenách, akustická pena nad úrovňou otvoreného lamelového podhľadu ako aj koberce s akustickou podložkou. Okrem zasadacej miestnosti bola realizovaná rekonštrukcia terasy, sociálnych zariadení, technických miestností, kuchynky a šatníka. Vzhľadom na to, že sa jedná o priestory vedenia spoločnosti poisťovne, zasadacia miestnosť je riešená v prémiovom vizuáli.